söndag 29 augusti 2010

NYA LOPPISFYND

Lördagens två loppisbesök resulterade i två inköp. Inga gamla prylar, men produkter med kul design från 2000-talet. Första inköpet blev en...
-
... glasboll med ljussockel, IKEA (30 kronor).
-
Och andra...

... äggkoppar med fat (men skedlösa) - design Åsa Lindberg, Sagaform 2005 (20 kronor).
-
Gårdagens loppisrunda gjorde inget stort hål i börsen. Jag är nöjd med mina fynd och 50 kronor är de absolut värda.
Mer om loppisarna finns att läsa på min andra blogg, Snaquesaligt.
-
Ta nu vara på de sista augustidagarna. Men mysiga september väntar.

fredag 27 augusti 2010

APOTEK SNAQUE

Eftersom jag tycker om de gamla vackra apoteksflaskorna och burkarna har jag samlat på mig några stycken under årens lopp. Snart kan jag starta ett eget litet apotek. Alla kärl är tomma och noga rengjorda, men enligt etiketterna skulle jag annars ha kunnat erbjuda följande:
-
(Stora bruna glasflaskor med etikett och slipad propp)
HYDRARG. CHLORAT. MITE
TANNALBIN. (ALBUM. TANN.)
TERPENTIN
ACETON
GLYCERIN
ENBÄRSOLJA
NATRIUMKARBONAT PULV.
---
(Mellanstora bruna glasflaskor/burkar med etikett och slipad propp)
OL. LINI
AMIDOPYRIN.
ACID. TARTAR. PULV.
HYDRARG. JODID. PRAEC.
---
(Små bruna glasflaskor/burkar med etikett och slipad propp)
METHYLSULFONAL.
NITROANILIN
---
(Liten vit porslinsburk med text)
COCAINA
---
(Mellanstora bruna porslinsburkar med etikett)
FLOR. ROSAE
FEL TAURI
---
(Mellanstora klara glasflaskor med text och slipad propp)
PETROLEUMETER
AMMONIAK UTSP.
SALPETERSYRA UTSP.
---
(Vit flussglasburk med text)
PULV. RHEI SALIN

---
På ett ungefär vet jag vad de olika kärlen har innehållit och vad det har använts till. En del låter som ganska farliga saker.

onsdag 25 augusti 2010

HÖGT PÅ ÖNSKELISTAN

Även om jag redan har allt porslin jag behöver (och mer därtill) så kan jag ändå fortfarande "bli kär" i vackra koppar, tallrikar, kannor, skålar, o s v. En servis som genast hamnade högt upp på min önskelista heter "Jardiniere" och är designad av amerikanskan Tracy Porter. I februari i år skrev jag om henne och denna servis på min andra blogg "Snaquesaligt". Här finns det inlägget.


" Jardiniere" (i produktion 2003-2005), design Tracy Porter.
(Just denna bild är inte så bra, tyvärr.)
-
Vackert fat.
-
För det kaloririka.
-
Ljuvlig tekanna.
-
Te för en.
-
Tracy Porter designar inte bara porslin utan bl a även kläder och möbler och på hennes hemsida kan man hitta videor, recept, tips och blogg.
-
Tyvärr är nog chansen liten att hitta favoritporslinet "Jardiniere" här i Sverige, men hoppas kan jag ju alltid. Det kommer att toppa önskelistan lång tid framöver.

söndag 22 augusti 2010

FÖR SKÄGGBEKÄMPNING!

Gamla saker för skäggbekämpning. Och ett par nyare.
-
Två flaskor med rakvatten från AVON Cosmetics, "tändstift" Champion och "rakborste". Två rakkoppar från en av stadens gamla barbersalonger. Mellan kopparna står en välanvänd rakborste. Till höger min pappas gamla skrin för rakhyvel och rakblad.
-
Förr hade varje trogen frisör-kund en egen numrerad kopp för raklöddret. När jag för många år sedan fick veta att den gamla salongen skulle läggas ner, ilade jag dit och frågade om jag kunde få köpa ett par av de gamla rakkopparna. Jadå, det gick för sig. Tyvärr glömde jag att fråga vilka herrar som haft nr 41 och 64.
-
På rakskrinet är pappas för- och efternamn ingraverade.
-
"GILLETTE - KNOWN THE WORLD OVER"
-
När skrinet öppnas höjs dess botten. Vilket nästan skrämde slag på mig när jag en gång som barn var ensam hemma och trots förbud öppnade skrinet. (Pappa var naturligtvis rädd att jag skulle skära mig på de vassa rakbladen - därav förbudet.) Men en dag tog alltså nyfikenheten överhand, försiktigt lyfte jag på locket - och den lilafärgade bottenplattan höjdes mot mig. Oj, så rädd jag blev!
-
Jag trodde att det spökade och att det var straffet för att jag varit olydig. Hastigt stängde jag skrinet med darrande händer och gick och lade mig på kökssoffan med en filt uppdragen till näsan. Så hittade modern sin vettskrämda dotter en stund senare. Med skälvande röst berättade jag vad jag gjort. Mamma försökte att inte visa hur road hon var. Hon tyckte förstås att jag gott kunde skämmas ett tag. Men när jag lugnat mig så öppnade vi skrinet tillsammans. Och med mamma tätt intill var det ju inte alls så skrämmande. När fadern kom hem fick han höra att dottern gjort något dumt - men att det hade "straffat" sig.
-
Numera är skräckupplevelsen en liten gullig historia.

lördag 21 augusti 2010

ÄRVDA HANDARBETEN

Min mamma hade nästan alltid något handarbete på gång. Jag kan knappt minnas att jag såg henne sysslolös. Hon vävde, broderade, sydde kläder, stickade, sydde näversöm (vilket hon och jag bl a var kursledare i). Men allra mest tyckte hon om att väva.
-
När det var dags för henne att sluta på ett älskat arbete så överlämnade arbetskamraterna (som var män) en ganska stor pengagåva (efter den tidens mått). De trodde och hoppades nog att hon skulle köpa sig något personligt, ett smycke eller så. Men till deras stora förvåning - och kanske bestörtning - blev det en större och bättre vävstol. Hon förklarade att det var den absolut bästa gåva hon kunde tänka sig: "Varje gång jag sätter mig vid vävstolen kommer jag att tänka på er", sa hon tröstande. Och till slut gick "gubbarna" med på vävstolsköpet.
-
I tidig ungdom broderade mamma denna kudde. Den används inte som kudde längre för tyget och broderiet börjar bli lite skört. Jag funderar på att skydda konstverket bakom glas och ram och hänga det på väggen.
-
Denna duk är också broderad under mammas yngre år. Duken har alltid varit en av mina favoriter bland mors alster. Formen och färgerna är så fina. Ett litet hål uppe till vänster vittnar om åren som gått.
-
Aftonväska i näversöm. Längre fram ska jag berätta mer om denna dubbla utdragssöm.
-
Ett exempel, en löpare i blått, på vad mamma "dunkade" fram i vävstolen. Där skapades också plädar, sjalar, röllakans- och trasmattor, gardiner, tyger till kläder, handdukar, örngott, tabletter, löpare, stora och små dukar. Och allt var mycket välgjort.
-
Mamma sa många gånger att hon var så tacksam för att "gubbarnas" avskedsgåva ändå, trots deras protester, blev vävstolen. Den hade gett henne mycket mer än vad ett smycke skulle ha gjort. Det skulle mest ha legat i en låda. Nu ligger det mesta av mammas vävda skapelser i mina lådor och linneskåp i väntan på att nästa generation ska ärva det vackra.

fredag 20 augusti 2010

FÄRGGLATT

En bild som jag bara måste visa!
Vaxduken (köpt på Rusta) gör mig på så bra humör! Vilka härliga färger! Jag blir lika glad varje gång jag tittar på den.
Hoppas den piggar upp någon fler!
-
God fredag!

onsdag 18 augusti 2010

GAMMEL-NALLE & MINI-MÖBLER

Vad sägs om en liten tur genom mitt "leksaksland"? Vi börjar med nallen jag fick av mamma en jul för över 50 år sedan. Då brummade den när man vände på den och för att inte klappens hemliga inre skulle avslöjas så hade fiffiga mor skrivit på paketet: Får absolut inte vändas!
-
Jag var förstås väldigt nyfiken och frågade om julklappen kunde gå sönder... ifall nu "någon" skulle komma på att röra paketet. "Ja, det är stor risk för det", blev svaret, "så låt det vara." Behöver jag säga att jag knappt vågade titta på paketet förrän det var dags för julklappsutdelning?
-
Brummandet slutade för länge sedan.
-

I hela sin längd - ståtliga 30 cm.
-
Gosig! Men lite ostadig på benen efter alla år i sittande ställning.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Nu över till möbelavdelningen!

Loppisfyndade dockmöbler - lite nötta här och där, men så fina.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Och här nedan några egenhändigt målade mini-möbler.
-
Soffa (från Panduro, tror jag) med uppfällbart lock och målat "tyg".
Lite Kronblomsk sofftyp.
-
En liten stol (också Panduro) med målad och - på ryggstödet - utskuren dekor.
-
Ryggstödets motiv ska föreställa hästar och vagn på väg mot en borg.
-
Sist en liten loppisfyndad byrå som var mycket skadad men fick nytt liv med lite färg. De fyra lådorna kan flyttas runt efter behag och därigenom ändras ju mönstret.
-
Det var dagens titt bland pyssel och pinaler!

måndag 16 augusti 2010

LÖRDAGENS LOPPISFYND

Jugendskål i majolika, B=24 cm, H=11,5 cm
-Segelbåt, B=39 cm, H=55 cm
-
I lördags var väninnan och jag på en mycket trevlig loppis. I drygt två timmar strosade vi runt bland de ca 240 borden. I vanliga fall skulle vi ha gått ett andra varv, men det var gassande sol och kvalmigt varmt, så vi valde att avbryta innan vi fick värmeslag.
-
Som vanligt spanade vi mest in borden med glas, porslin, kuriosa och annat spännande och det fanns massor av fina saker att titta, vända och vrida på. Men efter många års loppisrundor så börjar hemmet vara knökfullt av onödiga (men älskade) ting. Således gäller det att sålla ganska hårt bland försäljarnas prylar. Och många sålde ju också - för oss - helt ointressanta saker, t ex barnkläder. Men jag kom i alla fall hem med två "fynd":
-
Det första är en majolikaskål som tyvärr inte är av högsta kvalitet, men med mönster som påminner om min favoritblomma, löjtnanthjärtat. Priset var överkomligt, 50 kr.
-
Det andra fyndet är en segelbåt, inte speciellt märkvärdig den heller, men den passar bra bland min samling av fyrar och 30 kr är den absolut värd. Den ska snarast få ett namn skrivet i fören och även en vimpel i masten.
-
Slut för i dag. Lev väl.

fredag 13 augusti 2010

STRING MED SWING

Två Stringfigurer köpta på loppis. Visst är det lite sväng och fläng över dem?
Den vänstra hade tappat ljushållaren som skulle sitta i ringen, så där fick det bli en ersättare från "Pyssel & Pinal-lagret" i stället.
-
I dag, fredagen den 13:e, anser en del att man ska ta det lite extra lugnt och försiktigt.
Gör det!

torsdag 12 augusti 2010

MORMORS GAMLA SKRIN

Visst är det Art Nouveau-stuk över det vackra plåtskrinet? Det fanns hos mina morföräldrar och vad som då förvarades i det vet jag inte. Däremot minns jag att efter att min mamma ärvt det, så fylldes det med några av mina och mina bröders gamla skrivböcker från småskolan. (Antagligen de som vi präntat de prydligaste bokstäverna i.)
-
Nu står skrinet i mitt hem och fortfarande ligger några av mina skrivböcker kvar där, plus några andra små minnessaker. Jag tycker att skrinet är perfekt för "nostalgi-förvaring".

onsdag 11 augusti 2010

LURA ÖGAT

"Trompe l´oeil" är det franska uttrycket för ett sätt att måla tredimensionellt, att få djup i bilden. På svenska säger vi "lura ögat" och på engelska "trick the eye", "fool the eye" eller "deceive the eye". Jag har länge varit fascinerad av detta måleri och blygsamt - och med varierande resultat - provat på det. Här är två jumprar som försöker lura ögat en aning. Och en tredje som inte har sådana motiv.

Målade knappar, snoddar och tofsar.
-
Ryggsidans målade knapp och tofs.
-
Här är det inget lurendrejeri...
-
...men här är det - för knapparna (och meanderbården) är hur oäkta som helst.
-
Slutpysslat för i dag!

tisdag 10 augusti 2010

LOPPISFYND I GLAS

Ett par udda och anonyma loppisfynd i glas.
-
Inget passande fat för flytande eller små saker. (Diam = 28 cm)
-

Första och enda glasskålen/fatet jag sett som pryds av en gaffeltruck. Kul mönster.
(L = 22 cm; B = 15 cm)
-
Ha det gott till nästa gång!

måndag 9 augusti 2010

SOCKERSKRINET

Det lilla sockerskrinet var i uruselt skick när jag hittade det på en loppis för en femma. Det var omålat och mörkt och fult i träet. Det hade skador lite här och där och locket såg ut som ett U. Dessutom hade det två stora, utvändiga gångjärn på baksidan som tog upp nästan hela bredden. Men jag såg att skrinet hade potential och med nytt lock och små, infällda gångjärn blev det så bra att det var värt färgen och den målade utsmyckningen.
-
Ett stort hänglås skyddar det söta innehållet.
-
(Skrinets mått är: B = 15 cm; H = 11 cm; D = 10 cm)
-
En liten nyckelpiga kryper över locket.

Kattunge på fjärilsjakt.

Nyckeln hänger nära till.
-
Det var allt för i dag.

söndag 8 augusti 2010

VÄLKOMMEN TILL MIN NYA BLOGG!

Efter en lång tids funderande så har jag äntligen bestämt mig för att starta en andra blogg med inriktningen pyssel och vackra och/eller roliga ting. I "Snaquesaligt" har jag ju redan skrivit lite om dessa ämnen, men hädanefter kommer det mesta om pyssel, pynt och prylar att finnas här.
-
Det ska bli kul att se vad det blir av det här nya äventyret. Mitt eget knåpande, eventuella loppisfynd, ja, allt kan hamna på bild. Jag tänker mig färre ord och fler foton. Några dagliga inlägg kanske det inte blir, men förhoppningsvis några gånger i veckan i alla fall.
-
Bloggens första bild visar min favoritblomma, löjtnantshjärtat, som jag målat på en vit jumper. Textilfärger är roliga att använda, de tål att tvättas i samma temperatur som plagget (efter man fixerat färgen), de är vattenbaserade och luktar inte.
-
Jag började måla på textil för drygt 30 år sedan, men har inte varit så flitig de senaste åren. Mitt "kluddande" gäller även andra saker, korgar, skyltar, tavlor, m m. Ända sedan jag var barn har jag tyckt om att pyssla med allehanda saker - det har bl a blivit att brodera, virka, knyta makramé, sy näversöm, glödrita. Resultatet har väl inte alltid väckt jubel, men det har varit givande ändå.
-
Pyssel & Pinaler är igång. Välkommen!